Hej hej 30!
Kategori: Allmänt, Det blir aldrig som man tänkt sig, Recept
Som jag skrev så känner jag mig som när jag var 29 fast nu har jag mina presenter som jag får njuta av. Har blivit ordentligt bortskämd de här dagarna. Igår fick jag baksaker samt en kryssning av sambon i present och idag kom sambon hem med en symaskin som var från honom och hans föräldrar. Tack! Nu kan jag äntligen börja sy igen! Imorgon vet jag att jag ska få ytterligare en present för det har sambon redan skvallrat om, ha ha. Då ska jag fira tillsammans med släkt och familj. Då ska vi bjuda på grillat och sedan tårta så idag har jag gjort tre stora skålar potatissallad samt fyllt två tårtor.
Har idag fått använda min fina springform som jag fick i present i lördags. Det var kul och kommer nog bli finfina tårtor! Här är recept på tårtbotten jag gjorde:
Sockerkaksbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk smör och ströbröd att bröa formen med
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
2. Vispa äggen med sockret fluffigt i ca 10 minuter.
3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
4. Blanda sedan med de vispade äggen till en jämn smet.
5. Smörj och bröa formen.
6. Häll sockerkakssmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Prova att sticka med en baksticka i sockerkaksbottnen. Är den helt torr så är tårtbottnen klar.
7. Ta ut och låt svalna innan du skär upp den till tårtbottnar.
Det kan ju vara lite svårt att dela på tårtbotten och speciellt om den inte är helt rund. Mitt tips är att först vänta tills tårtbotten svalnat ordentligt och sen sticka igenom en grillpinne där du vill skära och rakt igenom. När du sedan ska dela så låter du kniven "vila" på grillpinnen.

Efter att jag delat tårtbottnarna gjorde jag en hallonmousse som jag sedan fyllde dom med och imorgon ska jag täcka tårtorna med vit chokad ganache. Håller tummarna för att det blir gott då jag aldrig testat göra så här. Jag är lite av en expert att testa nya saker när jag ska bjuda massor av människor på det. Ibland blir det bra och någon gång har det inte gått alls. Imorgon blir det också ett nytt recept på potatissalladen också så det blir två saker som kan bägge bli bäst eller pest.
Här kommer receptet på hallonmousse. Denna moussen har jag gjort flera gånger och har blivit väldigt uppskattad så nu delar jag med mig av denna skatten.
Hallonmousse
200 g frysta hallon
Knappt 1 dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
Knappt 1 dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
2. Blanda hallonmoset med färskosten och florsockret.
3. Blötlägg gelatinbladen.
4. Vispa grädden.
5. Smält gelatinbladen i någon matsked av hallonsaften som blir över i en kastrull på svag värme tills de smält. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden.
6. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Av någon konstig anledning så köper jag alltid flera burkar philadelphia för mycket när jag ska göra detta recept. Förstår inte varför men just nu är det två fulla burkar i kylskåpet som inte ska användas. Just idag tänkte jag också att nu har jag varit duktig och räknat rätt och sen blir det tokfel ändå. Förstår inte.
Oftast brukar jag även räkna fel på gelatinbladen också och tillslut så ligger det 3 oöppnade förpackningar hemma men nu har jag faktiskt struntat i att köpa hem det de senaste gångerna vilket resulterade i att jag idag stod utan gelatinblad och fick skicka sambon till affären en extra gång.
Nu ska jag krypa ner i sängen för natten. Ännu en gång då man sitter i sena timmarna och bloggar. Hej hej småbarnsliv! I love it!