Choklad- och kolatårta
Kategori: Recept
Igår gjorde jag en choklad- och kolatårta. Det var mycket strul efter vägen som jag tänkte skriva om senare men här kommer receptet i alla fall. Hoppas det går bättre för er med ert bakande!
När jag gjorde denna tårtan tog jag bara i 2 1/2 dl socker varje gång istället för 3 dl. Tyckte den vart söt nog ändå. Har även gjort med mjölkchoklad istället för mörk choklad och det vart gott det med!
Ska du ha jordgubbar på bör du nog lägga på dom precis innan servering. Själv testade jag att lägga på de ett par timmar innan servering och jag vet inte om det bara var min tårta som ville jävlas med mig men någon reaktion blev det och det såg lite konstigt ut, men fortfarande gott.
Nu lämnar jag över bakandet till er. Lycka till!
200 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Kolakräm
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
150 g smör
3 dl vispgrädde
1. Smält smöret till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
2. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner i smeten. Häll sedan i en smord och bröad form, 24 cm i diameter.
3. Ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 25 min i 175 grader. Låt svalna.
4. Blanda alla ingredienser till kolakrämen, utom smöret, i en hög kastrull. Koka långsamt tills krämen tjocknat, vilket tar ca 30-40 min. Rör ner smöret och låt svalna.
5. Lägg tårtan på ett fat. Bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.
6. Garnera med frukt.
